Over macht en tegenmacht

Macht is altijd en overal. Iedere relatie is een machtsrelatie met een Nummer Eén die macht uitoefent en een minder-machtige (persoon of groep) die macht ondergaat. Of je nu macht uitoefent of ondergaat … een machtspro doet het altijd beter dan een machtsklungel. Het modieuze begrip tegenmacht is echter een rookgordijn waarachter onbegrip, verhulde bedoelingen en domweg geklungel schuilgaan. Het is namaak Haarlemmerolie die bestuurlijke kwaaltjes of problematische machtsuitoefening beslist niet verhelpt. Een machtspro laat zich er daarom niet mee in.

Voor Managementboek schreef ik er een artikel over in vervolg op een eerdere column. Het artikel is te lezen via deze link: Over macht en tegenmacht .

De column waar het artikel een vervolg op is, kun je hier lezen: Tegenmacht – fopspeen of reddingsboei?